Co nas wyróżnia ?

Co mówią o nas zadowoleni klienci:

Producenci:

Suszarki do grzybów i owoców Clatronic

Znaleziono 1 towarów.

Lista 1-100 z 1 towarów
Aktywne filtry

Suszarki do grzybów i owoców

Suszenie żywności to jedno z najstarszych i najbezpieczniejszych sposobów utrwalania żywności. Ponieważ bakterie rozwijają się w wilgotnym otoczeniu, usuwanie wilgoci zapobiega ich rozwojowi w żywności. Zwiększa to trwałość żywności z kilku dni do kilku miesięcy lub nawet lat. W przeciwieństwie do dawnych czasów, kiedy nasi przodkowie musieli polegać na słońcu (chcąc suszyć żywność), obecnie używamy urządzeń elektrycznych, które są przeznaczone specjalnie do suszenia żywności. Nazywa się je suszarkami lub “odwadniaczami” żywności. Zapewne w głowie kłębi Ci się myśl na jakiej zasadzie działa suszarka do żywności - prawda? Suszarka do żywności to urządzenie elektroniczne, które jak już wspomnieliśmy (i na co wskazuje jej nazwa) usuwa wilgoć z żywności, aby umożliwić nam jej późniejsze spożycie. Brak wilgoci powoduje zahamowanie wzrostu bakterii w pożywieniu, co znacznie zmniejsza - pisząc kolokwialnie - tempo jej gnicia.

Aby proces suszenia przebiegł bezproblemowo, w suszarce zastosowano połączenie elementu grzejnego i wbudowanego wentylatora, który równomiernie rozprowadza ciepło na całą żywność. Po prawidłowym odwodnieniu, tak przygotowaną żywność można przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach, aby zapobiec ponownemu jej nawodnieniu z wilgoci zawartej w powietrzu, a także zapobiec gromadzeniu się bakterii i pleśni. No dobra, ale czy żywność (odwodniona) pozbawiona wilgoci jest zdrowa? Tak! Wysuszona żywność, dzięki temu, że jest sucha, zachowuje dłużej swoją przydatność do spożycia. Z całym przekonaniem możemy przyznać, że ​​suszona żywność jest tak samo zdrowa jak świeża. Jedyna różnica polega na tym, że suszona żywność zawiera bardzo mało wilgoci, podczas gdy produkty świeże mają wysoką zawartość wilgoci - ot cała różnica. Fakt, że bakterie nie mogą przebywać ani rozmnażać się w pozbawionej wilgoci żywności, sprawia, że ​jest zdrowszą alternatywą dla normalnej żywności. Ponadto suszone jedzenie zachowuje większość witamin i składników odżywczych po procesie “odwodnienia”. Suszarka wykorzystuje bardzo niskie ciepło, aby żywność nie przypaliła się ani nie uległa denaturacji w trakcie procesu.


Suszarki do grzybów i owoców - rodzaje elektrycznych suszarek do żywności

Na rynku jest obecnie bardzo wiele ciekawie wyglądających i jednocześnie funkcjonalnych suszarek do żywności, często markowych producentów, jak i zwykłych “no-nejmów”. W rzeczywistości, oprócz wyboru marki, suszarki możemy podzielić na dwie kategorie, a mianowicie - suszarki do żywności z przepływem pionowym i modele z przepływem poziomym. Suszarki do żywności z przepływem pionowym, inaczej określane jako suszarki do układania w stosy, mają źródło ciepła, które znajduje się na dole lub na górze urządzenia. Można też spotkać się z nazwą - odwadniacze pionow. Dlaczego? Ponieważ zasysają powietrze przez dno i kierują je pionowo na tace. Zwykle są okrągłe i zawierają tace na żywność, które są ułożone jeden na drugim - każda taca jest przedzielona tak, iż możemy suszyć różne rodzaje żywności (np. grzyby i owoce) bez obaw, że aromatyczny zapach przeniknie z jednej do drugiej. 

Dostępne są również mniejsze, bardziej kompaktowe i niedrogie - często o połowę tańsze od większych rozmiarowo odpowiedników. Pod względem prawidłowego przepływu powietrza i dystrybucji ciepła, modele te bledną, czy też wypadają dość słabo w porównaniu z suszarkami poziomymi. W rezultacie są bardziej skuteczne w przypadku większości owoców i warzyw, ale nie radzą sobie już tak dobrze w przypadku mięs. Trzeba również pamiętać o tym, że tego typu suszarki będą często brudzić nasze ręce, ponieważ wymagają ręcznego obracania tac z góry na dół, aby odpowiednio dobrze wysuszyć żywność. Suszarki do jedzenia z przepływem poziomym, często nazywane przez niektórych jako suszarki półkowe, zyskały takie określenie ponieważ ich tace są rozmieszczone w sposób podobny do konstrukcji półkowej. Ich źródło ogrzewania znajduje się z tyłu. Co ciekawe, powietrze jest zasysane również z tyłu urządzenia i przemieszcza się poziomo po tacach. Urządzenia te najczęściej mają kształt sześcienny z bocznymi drzwiami, w których tace są instalowane lub wysuwane pojedynczo.

Co ciekawe, możesz ładować lub wyjmować pojedynczą tacę bez wpływu na inne tace w urządzeniu. Nie jest to możliwe w przypadku suszarek pionowych, w których trzeba zdjąć górne tace, aby uzyskać dostęp do tych w środku lub na dole. Poziome suszarki są dostępne w różnych rozmiarach, od małych jednostek z czterema półkami, idealnych do suszenia domowego, po duże urządzenia z ponad 24 półkami, które są używane do celów komercyjnych. Są najlepszym typem suszarek, tudzież “pochłaniaczem wilgoci” i radzą sobie zarówno z grzybami, owocami, jak i mięsem z dużą zawartością wody w sobie. Mogą być również używane do suszenia suszenia wołowiny. Jeśli wybierzesz niewłaściwy typ suszarki, to zwykłe suszenie owoców może okazać się być niezwykle trudne. Modele poziome są według nas najlepsze, jeśli chodzi o usuwanie nadmiaru soków z owoców. Są jednak drogie i nie każdy może sobie na nie pozwolić - mogą przekroczyć niejeden budżet. Jednostki pinowe (“do układania w stosy”) z pewnością zmieszczą się w Twoim budżecie, jednak pod względem jakości, funkcjonalności i - co najważniejsze - wydajności, nie można ich w żadnym stopniu porównać do poziomych suszarek. 

Jeśli zdecydujesz się na suszarkę pionową, dobrze byś wiedział, jak jest zbudowana. Większość suszarek pionowych ma u podstawy element grzejny i wentylator. Są również wyposażone w plastikowe tace z kratkami, przez które przepływa ciepło i powietrze. Układanie na nich owoców może spowodować spływanie soków do podstawy. Na szczęście elementy grzejne i wentylatory są zwykle zamknięte, a ryzyko ich zepsucia jest bardzo nikłe. Problem tkwi w otworach wentylacyjnych i nawiewowych, przez które sok mógłyby łatwo przedostać się do środka. Czyszczenie tych otworów może stanowić problem i - co ciekawe - stać się pożywką dla bakterii. Najlepszym wyborem jest jednostka z zamontowaną od góry grzałką i wentylatorem, która będzie wyposażona w podstawę, na której będzie kapać sok, woda lub tłuszcz - w zależności od tego co będziemy suszyć. Z wiadomych powodów model ten nie będzie aż tak skuteczny jak suszarka pozioma, z której pomocą dużo łatwiej pozbędziesz się wszystkich wypływających płynów z żywności - np. soku z owoców.


Suszarki do grzybów i owoców - jak skutecznie suszyć owoce?

Pierwszym krokiem jest posiekanie owoców na drobne równe kawałki, aby zwiększyć powierzchnię suszenia. Następnie te drobne kawałki owoców należy ułożyć na tackach, bez zachodzenia na nie lub zamieszczania jednego kawałka na drugim. Na każdej z tacek powinien znajdować się jeden rodzaj owoców. Tak, aby uniknąć pewnych problemów wynikających z faktu, że owoce mają różną długość suszenia. Następnym krokiem jest ustawienie odpowiedniej temperatury, która całkowicie wysuszy owoce bez ich gotowania lub przypalania. Do większości suszarek dołączona jest instrukcja suszenia różnego rodzaju żywności. Jeśli używasz suszarki z przepływem pionowym, wymagane będzie obracanie tac. Jest to bardzo ważne, ponieważ element grzejny jest na dole, a więc przepływ powietrza również rozpoczyna się od dołu. Oznacza to, że tace na dole prawdopodobnie będą suszone szybciej niż tace na górze. Podczas obracania tac będziesz musiał sprawdzić, czy kawałki owoców są suche, zwłaszcza te, które szybko się odwadniają. 

Prostym sposobem na to jest przecięcie kawałka owocu na pół - całkowicie suchy kawałek nie uwolni wilgoci. Ostatnim procesem jest właściwe i prawidłowe przechowywanie suszonych owoców. Powinny być przechowywane w szczelnym słoiku, aby nie miały kontaktu z wilgocią. Przed umieszczeniem ich do szczelnego słoika, owoce powinny być całkowicie wysuszone, co zdecydowanie zwiększy ich przydatność, tudzież termin do spożycia (w zależności od owocu -na bliżej nieokreślony). Jeśli po sesji suszenia zauważysz, że niektóre kawałki owoców wciąż mają pewną wilgotność, zaleca się umieszczenie ich z powrotem w suszarce na dwie lub trzy godzin, do momentu, aż całkowicie wyschną. W kwestii pojemników możemy polecić hermetyczne szklane słoiki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby użyć zgrzewarek próżniowych, ponieważ wysysają one całe powietrze. W tym miejscu warto dodać, że możecie nabyć również mały pochłaniacz tlenu klasy spożywczej. Przygotowany w ten sposób pojemnik należy następnie przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. A jak ma się sprawa z suszeniem grybów?


Suszarki do grzybów i owoców - jak skutecznie suszyć grzyby?

Grzyby rozkładają się dużo szybciej niż większość produktów spożywczych, tak iż nawet przechowywanie ich w lodówce nie zapobiegnie ich zepsuciu. Suszenie grzybów to jedyne rozwiązanie pozwalające na ich długotrwałe przechowywanie. Ze względu na ich delikatny charakter nie zaleca się używania zwykłego urządzenia do ich suszenia. Jednym z czynników, który należy wziąć pod uwagę przy wyborze odpowiedniej suszarki do grzybów, jest możliwość ustawienia własnej temperatury. Nie wybieraj modelu ze stałą temperaturą, ponieważ nie będzie można w nim suszyć grzybów. Grzyby wymagają odpowiednio niskiej temperatury i często dużo czasu, bo czasem aż ponad 8 godzin do całkowitego pozbawienia ich wilgoci.

Ponadto model suszarki przeznaczonej do grzybów powinien być wyposażony we wbudowany licznik czasu, który ostrzega o tym, że proces suszenia dobiegł końca - wszystko po to, aby nie przesadzić i nie spalić grzybów. Alternatywnie, suszarka może być wyposażona w funkcję automatycznego wyłączania, która jak sama nazwa wskazuje wyłączy urządzenie po zakończeniu procesu suszenia.No dobrze, więc jak wysuszyć grzyby? Pierwszym krokiem jest ich staranne oczyszczenie. Nie zaleca się suszenia brudnych grzybów, ponieważ w przyszłości nie będzie można ich wyczyścić, a brudnych raczej nie będziemy mieli ochoty zjeść. Najlepiej jest zanurzyć je w wodzie, aby brud w zakamarkach mógł się rozpuścić. Możesz również użyć szczotki do warzyw, aby usunąć uporczywy brud. 

Niektórzy wolą używać pędzla tylko z obawy, że grzyby nasiąkną dużą ilością wody. Jednak nie jest to prawdą. Grzyby mają bardzo niską zdolność zatrzymywania wody. Oczyszczone grzyby należy pokroić na małe kawałki, najlepiej nie większe niż 1/2 cala. Jeśli wolisz grubsze kawałki, to nie ma problemu. Pamiętaj tylko, że grubsze kawałki schną dłużej. Następnym krokiem jest ułożenie ich tak, aby nie stykały się ani nie były osadzone jeden na drugim. Ustaw odpowiednią temperaturę. Niektórzy wolą zaczynać od niskiej temperatury, a następnie dostosowywać ją, czyli stopniowo zwiększać przez resztę czasu. Na przykład można zacząć od niskiej temperatury przez pierwsze trzy godziny, a następnie przełączyć na wyższą przez kolejne 5-8 godzin. Przed umieszczeniem grzybów w szklanym słoju lub woreczku z zamkiem błyskawicznym (z pochłaniaczem tlenu) należy poczekać, aż grzyby ostygną.